A projektről

Heves megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése
TÁMOP 5.5.3.-08/02-2008-0031

 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 44.062.159 Ft
 
  

A projekt háttere:

 
Heves megyét az Észak-magyarországi régió legfejlettebb megyéjeként emlegetik, de országos viszonylatban hátrányos helyzetűnek tekinthető. Civil szervezeteinek eloszlásában a megyeszékhely és a városok dominanciája figyelhető meg. Az egyik legjelentősebb hazai pályázati lehetőség, az NCA források megszerzésében a megye nem tartozik a sikeresek közé: 2006-ban kevesebb, mint 300 szervezet nyújtott be nyertes pályázatot, mellyel 173 millió Ft NCA támogatást szerzett. Az első, 2004-2006-os időszakra terjedő Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) adatai alapján a Heves megyei civil szervezetek az NFT-s források lehívásában sem sikeresek. A pályázati program előzetes felmérései alapján a megyei civil szervezetek humán fejlesztése során hangsúlyt kell fektetni a szervezetfejlesztési, projektmenedzsment valamint a pénzügyi és számviteli ismeretek bővítésére. A civil szervezetek fejlődése érdekében, a meghatározó szakmai kompetenciák területén számottevő fejlődést csak hosszabb időtartamú, szélesebb ismereteket átadó, speciálisan a civil szektor igényeihez kidolgozott képzésekkel, tréningekkel és szervezetfejlesztési tevékenységgel lehet elérni.  

A projekt időtartama: 2009. április 01. – 2010. szeptember 30.

Cél:

 A TÁMOP 5.5.3 pályázati programnak köszönhetően komplex nonprofit szervezetfejlesztési folyamat indul el Heves megye mind a hét kistérségében. A projekt célja a résztvevő civil szervezetek szakmai kompetenciáinak, forráslehívó képességeinek és szervezeti hatékonyságának növelése, együttműködésen alapuló szervezetfejlesztéssel és speciálisan a helyi civil szektor igényeihez kidolgozott képzésekkel, tréningekkel. A projekt eredményeként a megyében 30 szervezet komplex támogatása valósul meg és 300 szervezet veheti igénybe a szervezetfejlesztési szolgáltatásokat, képzéseket.
 
Heves megyében a TÁMOP 5.5.3 program a Kárpátok Alapítvány - Magyarország, az Életfa Környezetvédő Szövetség és az INNTEK Innovációs és Technológiai Központ Nonprofit Kft. konzorciumi együttműködésében valósul meg.
A projekt a megye minden kistérségére kiterjed, minimum 300 Heves megyei civil szervezet számára nyújt szervezetfejlesztési szolgáltatásokat, ezen belül pedig 30 civil szervezet képviselői vesznek részt ingyenes, komplex, szakértők által vezetett szervezet-fejlesztési folyamatban.
   

Konkrétan mit kínálunk?

 
Az alábbi komplexen igénybe vehető szervezetfejlesztési szolgáltatást nyújtjuk a projektben részt vevő szervezetek számára:
 
· 250 órás ingyenes, komplex, egyedi szervezetfejlesztési szolgáltatás -2009. május végétől
· 3 akkreditált képzésen való ingyenes részvétel projekt-ciklus menedzsment, forrásteremtés és kommunikáció témákban -2010. évben
· Ingyenes személyes szakértői támogatás és tanácsadás: pénzügyi, jogi, pályázatírási és projektmenedzsment témákban - havonta
· A résztvevő szervezetek a projekt végére képesek lesznek Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) pályázatokon való hatékony részvételre
· Társadalmi ismertségük, forráslehívó képességeik, kapcsolatrendszerük és kommunikációs képességeik fejlődnek.
 
2009. április 18-án, Füzesabonyban a nyitó rendezvényen csaknem 100 fő vett részt. Nagy sajtónyilvánosságot kapott a projekt, több alkalommal megjelent a helyi médiában.
Április hónapban további 8 helyen (Egerben 2 helyszínen valamint Gyöngyösön, Hatvanban, Füzesabonyban, Bélapátfalván, Recsken, Hevesen ) információs rendezvények alkalmával bemutatásra került a projekt a civil szervezetek képviselőinek .
 

Szervezetfejlesztés

 
 - 2009. április 3-án minden partner honlapján közzé tett pályázati felhívásra 39 pályázat érkezett május 19-ig.
 
- 2009. május 22-én tartott bíráló bizottsági ülés döntése alapján az alábbi 30 szervezet került kiválasztásra:
Terra Mater Környezetvédő Közhasznú Egyesület, Pétervásárai Ifjúsági Egyesület, Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület, Mozgássérültek Heves Megyei Egyesülete, Baba-Mama Szabadidő és Életmód Alapítvány, Grassalkovich Oktatási és Kulturális Alapítvány, Együtt Demjénért Alapítvány, Kis Bocs Baba-Mama Közhasznú Egyesület, Sirok Idegenforgalmi és Turisztikai Egyesület, Magyar Rendőrmúzeum Baráti Köre Kulturális Egyesület, Aranykapu Alapítvány, Pannónia Singers Kulturális Alapítvány, A Jövőnkért Alapítvány, Hársfavirág Alapítvány, Gyermekmosolyért Alapítvány, Mozgáskorlátozottak Heves város és Vonzáskörzetének Egyesülete, Életminőségért Környezetvédelmi Alapítvány, Nő az erő Közhasznú Egyesület, Heves Megyei Szervátültetettek Érdekvédelmi és Sport Egyesülete, Eger város Védőnői a Családokért Alapítvány, Egri Szív Egyesület, Pöttömke Alapítvány, Demjéni Turisztikai Természetvédelmi és Borbarát Egyesület, Halmozottan Sérültek Heves Megyei Szülőszövetsége, Mátra Élővilágának Megismerésért Egyesület, Egri Barátnők a Jövőért Egyesület, Művelt Ifjúságért Alapítvány, Heves Megyei Népművelők Egyesülete, Nagyrédei Környezetvédők és Hagyományőrzők Egyesülete,
Heves Megyei Életreform Népfőiskola-2009.júliusig,
Cukorbetegek Egri Egyesülete-2009.augusztustól
Tartaléklista: Mátra Nyugdíjas Egyesület, Testvérvárosi Kapcsolatokért Egyesület
 
- 2009. május 28-án 17 órától a célcsoport részvételével tartott megbeszélésén csaknem 60 fő vett részt a 30 Heves megyei civil szervezet részéről, ahol a 10 szervezetfejlesztési szakértő is bemutatkozott. Csomós Beáta projektmenedzser újra bemutatta a projektet, Bárdos Ferenc szakmai vezető a szervezetfejlesztés folyamatát vázolta, Bata Boglárka a technikai megvalósítást és a projekt konkrét tevékenységeit ismertette. Kérdésekkel-válaszokkal zárult a megbeszélés.
 
A 10 szervezetfejlesztési szakértő:
Bárdos Ferenc, Ónodi Zsuzsanna, Matiszlovicsné Horváth Éva, Román Gáborné, Godó János, Bodó Péter, Gortva József, Gál Sándor, Kary József, Herman Szabolcs
A szakértők vezetésével megkezdődött a 30 civil szervezet részére a szervezetfejlesztési folyamat.
 
- 2009. szeptember 15-én a szervezeti diagnóziskészítés szakasza lezárult. A programba bevont 30 szervezetből 29 folytatta a részvételt a projektben.
 
- 2009. szeptember 16-tól kezdődött a fejlesztési szakasz, a szervezetek fejlesztési terve január 15-ig elkészült,
 
- 2010. január 16-tól 2010. június 15.-ig a fejlesztési tervek megvalósítása történt.
  

Tananyagfejlesztés, képzés, e-learning 

 
- 2009. júliusában, elkezdődött a pcm, forrásteremtés és kommunikációs tananyag fejlesztése.
 
- 2009. december 04.-én az Észak Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ 01131-2009 nyilvántartási számmal felvett bennünket a felnőttképzést folytató intézmények közé, és nyilvántartásba vette képzéseinket is.
 
- 2010. január 28-án az akkreditációs kérelmünket  a Közművelődési Akkreditációs Bizottsághoz  beadtuk, majd a Felnőttképzési Akkreditáló Testülethez.
 
Akkreditációs számmal rendelkeznek a következő képzéseink:
 
- Projekt Ciklus Menedzsment (PCM) non-profit szervezetek számára
Közm./A/16/2010. (IV.27.) Alapítási engedély
Közm./I/25/2010. (IV.27.) Indítási engedély
FAT PLB-0479
 
- A forrásteremtés módjai a non-profit szervezetekben
Közm./A/15/2010. (IV.27.) Alapítási engedély
Közm./I/24/2010. (IV.27.) Indítási engedély
FAT PLB-0478
 
- Kommunikációs ismeretek – „Hatékony kommunikáció és együttműködés” – készségfejlesztő program nonprofit szervezetekben
Közm./A/14/2010. (IV.27.) Alapítási engedély
Közm./I/23/2010. (IV.27.) Indítási engedély
FAT PLB-0477
 
A képzések a képző intézmény kiválasztása és az ő akkreditációjuk megszerzése után indulnak kétszer 15 fős csoportokban és e-learning formájában is elérhetőek lesznek a tananyagok az oktatas.eck.hu oldalon. 

MŰHELYMUNKÁK:

1.      szakmai megbeszélés-műhelymunka
A szervezetfejlesztésben részt vevő civil szervezet részére - a szervezetfejlesztési szakértők és a projektben közreműködő konzorciumi partnerek részvételével- egy szakmai megbeszélés (műhelymunka) került megrendezésre
2009. október 13-án 16.00-18.00 óráig.
A rendezvény helyszíne: Civil Ház, Tanácsterem, 3300 Eger, Bajcsy-Zsilinszky u. 9.
Az Eger TV 2009. október 15-én a Civil Időben számolt be a projektről.
 
Témák:
  • a projekt eddigi eredményei, tapasztalatok
  • a szervezetfejlesztés szervezeti diagnózis szakasza
  • a személyes pénzügyi, pcm és jogi tanácsadás tapasztalatai
  • „jó gyakorlatok”- sikeres szervezetek prezentációja
  • Kis Bocs Baba-Mama Közhasznú Egyesület,
  • Heves Megyei Szervátültetettek Érdekvédelmi és Sport Egyesülete
  • kérdések, válaszok
 
2.      szakmai megbeszélés-műhelymunka
 
A szervezetfejlesztésben részt vevő civil szervezet részére- a szervezetfejlesztési szakértők és a projektben közreműködő konzorciumi partnerek részvételével- a 2. szakmai megbeszélés (műhelymunka) került megrendezésre és azzal egy időben sajtótájékoztatót tartottunk 2010. január 14.-én, 16.00-18.00 óráig a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában (3300 Eger, Faiskola utca 15.-K2-es út mellett).
 
A műhelymunka programja:
 
16.10  Projekt rövid összefoglalása, jövőbeni tervek ismertetése
           Csomós Beáta - projekt menedzser, Kárpátok Alapítvány - Magyarország
16.20  A projektben résztvevő 29 civil szervezet szervezetfejlesztési diagnózisa alapján készülő fejlesztési tervek bemutatása
           Bárdos Ferenc - szakmai vezető, Életfa Környezetvédő Szövetség
16.40 Társadalmi felelősségvállalás jelentősége
           Fülöp Gábor – Inntek Nonprofit Kft.
16.50 Kávészünet
17.00 NCA 2010. évi működési pályázat bemutatása
           Galyasné Dósa Katalin, az NCA Észak-Magyarországi Regionális Kollégium tagja
17.20 Mobilitás pályázat bemutatása
          Makóné Süli Gabriella, Heves M.-i Ker.-i és Iparkamara, projektiroda-vezető
 
 
 
3. szakmai megbeszélés-műhelymunka
 
A szervezetfejlesztésben részt vevő civil szervezet részére- a szervezetfejlesztési szakértők és a projektben közreműködő konzorciumi partnerek részvételével- a 3. szakmai megbeszélés (műhelymunka) került megrendezésre 2010. február 17.-én           15.00-17.00 óráig a TIT Bugát Pál Egyesületének Nagytermében
 
Témák:
 
1. A projekt jövőbeni tevékenységek- képzések, egyéb rendezvények várható ütemezése
    Tóth Andrea- projekt menedzser
2. Stratégiai tervezés
- avagy hogyan tegyük fenntarthatóvá, sikeresebbé, eredményesebbé a hosszú távú tervezés és az átgondolt működés révén szervezetünket -
    Bata Boglárka, ügyvezető igazgató
    Kárpátok Alapítvány-Magyarország
 
kérdések, válaszok
 
4. szakmai megbeszélés-műhelymunka
 
A projekt IV. szakmai műhelymunka rendezvényét önkéntesség és foglalkoztatás témakörben rendeztük meg.
Időpont: 2010. március 24. 15.00-17.00
Helyszín: TIT Bugát Pál Egyesülete nagyterem
3300 Eger, Klapka Gy u. 9.
 
Témák:
 
1. Hallgatók foglalkoztatásának tapasztalatai a Hotel Estella gyakorlatában
     Hegedűs György – Hotel Estella vezetője
2. A szektorok közötti együttműködés lehetőségei
Bögös Gábor
Munkanélkülieket Segítő Közhasznú Szervezetek Magyarországi Szövetsége
Szünet
3. Önkéntesség fejlesztése Heves megyében
    Gortva József – Magyar Vöröskereszt Heves megyei Szervezetének igazgatója
4. Önkéntesek foglalkoztatása – ÖTLET program bemutatása
    Magyar Anikó – Kárpátok Alapítvány Magyarország
5.Tapasztalatok, jó gyakorlatok megosztása a projekttevékenység során a 29 fejlesztésben résztvevő szervezet szemszögéből
(tapasztalatcsere, jó gyakorlatok, javaslatok, elvárások)
 
5. szakmai megbeszélés-műhelymunka
 
A szervezetfejlesztésben részt vevő civil szervezet részére- a szervezetfejlesztési szakértők és a projektben közreműködő konzorciumi partnerek részvételével- az 5. szakmai megbeszélés (műhelymunka) került megrendezésre 2010. április 29.-én 15.00-17.00 óráig a TIT Bugát Pál Egyesületének Nagytermében (3300 Eger, Klapka Gy. u. 9. )
 
Témák:
 
1. A projekttel kapcsolatos információk
   (programok ütemezése, kérdőíves felmérések eredményének ismertetése)
   Tóth Andrea- projekt menedzser, Kárpátok Alapítvány-Magyarország
2. A pénzforgalmi terv készítése
   Vartik Melinda, Kárpátok Alapítvány - Magyarország
3. Civil szervezetek jogszerű működéséhez szükséges dokumentumok az ügyészségi vizsgálatok tükrében
   Dr. Tóth Rudolf - A projekt jogi tanácsadója
4. Civil szervezetek napi működésében használatos dokumentumok
   Ónodi Zsuzsa - Heves megyei Civil Szolgáltató Központ programvezetője
 
6. szakmai megbeszélés-műhelymunka
 
A szervezetfejlesztésben részt vevő civil szervezet részére- a szervezetfejlesztési szakértők és a projektben közreműködő konzorciumi partnerek részvételével - a VI. szakmai megbeszélés (műhelymunka) került megrendezésre 2010. május 26.-án 16.00-18.00 óráig a TIT Bugát Pál Egyesületének Nagytermében.
Témák:
1.      Hálózati együttműködés jelentősége
Bárdos Ferenc, a projekt szakmai vezetője
2.      Tájékoztató a projekt keretében megvalósuló képzésekről
(civil szervezetek képviselői részére)
Tóth Andrea – projekt menedzser
3.      Tapasztalatok, jó gyakorlatok megosztása a projekttevékenység során a 29 fejlesztésben résztvevő szervezet szemszögéből
(tapasztalatcsere, jó gyakorlatok, javaslatok, elvárások)
 
7. szakmai megbeszélés és műhelymunka
 
2010. szeptember 30-án a projektben résztvevő szervezetek kérésére rendeztük mega VII. szakmai műhelymunkát a NIVÁK-ban. Ezen a záró rendezvény előtt csak a fejlesztésben résztvevő 29 szervezet képviselői és mi, a projekt lebonyolítói vettünk részt (32fő), és megosztották egymással a projekt során szerzett tapasztalataikat, bemutatták egymásnak egy kötetlen beszélgetés keretében honnan indultak és hová jutottak a projekt segítségével.

 

  

TANÁCSADÁSOK:

 
A projektben ingyenes személyes és on-line tanácsadásra is van lehetőség pcm, pénzügy és jogi témákban. Tanácsadóként a következő szakemberek kerültek kiválasztásra:
 
Pénzügyi tanácsadó: Szabó Orsolya e-mail címe:
Projekt menedzsment tanácsadó: Csernyiné Tóth Éva e-mail címe:
Jogi tanácsadó: Dr. Tóth Rudolf e-mail címe:
 
Az online tanácsadás a szervezetfejlesztes.eck.hu Fórum felületén vagy e-mail-en keresztül zajlik. Az ingyenes,személyes tanácsadás változó helyszíneken pénzügyi, jogi és pcm témákban kerül megrendezésre.
 
Már lezajlott tanácsadások:
 
* 2009. június 25.                   Egri Civil Ház
* 2009. július 16.                    Egri Civil Ház
* 2009. augusztus 27.            Mátra Honvéd Kaszinó, Gyöngyös
* 2009. szeptember 30.          Füzesabony Kistérségi Civil Tanács
* 2009. október 29.                Egri Civil Ház
* 2009. november 19.            Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara(HKIK), Hatvan
* 2009. december 15.             Mozgáskorlátozottak Heves Város és Vonzáskörzetének Egyesülete, Heves
* 2010. január 28.                  Egri Civil Ház
* 2010. február 10.                 Mátra Honvéd Kaszinó, Gyöngyös
* 2010. március 11.                Tűzoltó parancsnokság Kisterme (Nyugdíjasklub), Füzesabony
* 2010. április 29.                   Eger, TIT Bugát Pál Egyesülete Kisterem
* 2010. május 27.                   Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara(HKIK), Hatvan
* 2010. június 24.                   Mozgáskorlátozottak Heves Város és Vonzáskörzetének Egyesülete, Heves
 
 
Igénybe vételének feltétele: előzetes bejelentkezés. A bejelentkezés módja: e-mail küldése - a szervezet és a tanácsadást igénybevevő nevének és telefonszámának megküldésével - a tanácsadó részére. A tanácsadó megadja e-mailben a még szabad időpontot. A jelentkezés elfogadása és az időpont megadása az email megküldése alapján időbeli sorrendben történik.
 
Ha már konkrét kérdése van, kérjük azt előzetesen a tanácsadó e-mail címére szíveskedjen elküldeni vagy a szervezetfejlesztes.eck.hu fórum felületén feltenni.
 
Ezen tanácsadói szolgáltatást bármely érdeklődő Heves megyei civil szervezet igénybe vehet, amennyiben előzetesen bejelentkezik.
Éljenek az ingyenes lehetőséggel!
  
 

FÓRUMOK:

 
1. Civil és lakossági fórum
 
A „Heves Megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése” című TÁMOP 5.5.3-08/02-2008-0031-es projekt keretében rendezvényre hívtunk minden érdeklődő magánszemélyt és civil szervezeti képviselőt.
Időpont:          2010. április 9. 13.00-16.00
Helyszín:         TIT Bugát Pál Egyesülete, Nagyterem
3300 Eger, Klapka Gy. u. 9.
Témák:
 
1. „Heves Megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése” című
TÁMOP 5.5.3-08/02-2008-0031-es projekt ismertetése,
tapasztalatok, konzorcium bemutatása
Tóth Andrea – projekt menedzser – Kárpátok Alapítvány Magyarország
 
2. „Civil szervezetfejlesztés Nógrád megyében” című
TÁMOP 5.5.3-08/02-2008-0022-es projekt ismertetése,
tapasztalatok, konzorcium bemutatása
Uramecz János – projekt menedzser – Mozgáskorlátozottak Egymást Segítők Egyesülete
 
3. Az Adó 1% mint
a civil forrásteremtés és a magánszemélyek adományozási lehetősége
Bodó Péter – Egri Civil Kerekasztal egyik alapító tagja
 
4. „Heves Megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése” című
TÁMOP 5.5.3-08/02-2008-0031-es projektben résztvevő civil szervezetek bemutatkozása
 
5. „Civil szervezetfejlesztés Nógrád megyében” című
TÁMOP 5.5.3-08/02-2008-0022-es projektben résztvevő civil szervezetek bemutatkozása
 
6. Tapasztalatok, jó gyakorlatok megosztása a TÁMOP 5.5.3-08 projekttevékenység során (tapasztalatcsere, jó gyakorlatok, javaslatok, elvárások)
 
 
2. Civil és lakossági fórum
 
A „Heves Megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése” című TÁMOP 5.5.3-08/02-2008-0031-es projekt keretében rendezvényre hívtunk minden érdeklődő magánszemélyt és civil szervezeti képviselőt.
Időpont:          2010. május 08.
Helyszín:         Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási
Szakképző Iskola és Kollégium
3200 Mátrafüred, Erdész u. 11.
Témák:
1. „Heves Megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése” című TÁMOP 5.5.3-08/02-2008-0031-es projekt ismertetése, tapasztalatok, konzorcium bemutatása
Tóth Andrea – projekt menedzser – Kárpátok Alapítvány Magyarország.
2. Civil szervezetek bemutatkozása, tapasztalatok, jó gyakorlatok megosztása
Mátra Honvéd Kaszinó Kulturális Egyesület és a projektben részvevő, partner civil szervezetek.
Fórumot még 1 alkalommal tervezünk a projekt időtartama alatt.
 
3. Civil és lakossági fórum
 
A harmadik fórumot 2010. szeptember 09-én tartottuk. Ezen a rendezvényen a Társadalmi Felelősségvállalás Napja programunk eseményei kerültek bemutatásra, a CSR fontosságáról beszéltünk az érdeklődőknek.

 

 
A rendezvényekről készült képeket a képgalériában, a szabadon letölthető segédanyagokat, az előadások anyagait a letölthető menüpontban, a projekt sajtómegjelenéseit a sajtó menüpontban, valamint a programban közvetlenül részt vevő szervezetek bővebb adatait a szervezetek címszó alatt tekintheti meg!